Júdás

2023. március 12. Vasárnap

Nagypéntekhez, húsvéthoz közeledve az evangéliumok alapján figyeljük meg a történéseket, a leírásban szereplő személyek viselkedését, tetteit. Ahogy a felnőttek, úgy a gyerekek sem kedvelik azokat, akik “beköpik” őket. Ezt kifejezésre is juttatják: “Árulkodó Júdás, nem kap piros tojást!”

Ki is volt ez a bizonyos emlegetett Júdás, akire ez a csúfolódó mondóka utal? Júdás az ÚrJézus tanítványa volt, egyike a 12-nek, akit Ő maga választott ki és és hívott el, hogy Őt kövesse. Júdás is Jézussal járt, 3 évig figyelve életét, szavait, csodáit. Több zsidóhoz (talán tanítványhoz) hasonlóan azt remélhette, hogy Jézus mint messiás győzelemre segíti a népet a római elnyomással szemben.

Jézus ezzel ellentétben azt tanította, hogy szeretni kell még az ellenséget is, és oda kell tartani a másik orcánkat, ha megütnek az egyik oldalon. Ez bizonyára érthetetlen volt sokak számára. Jézus személye és tanításai ma is megosztják az embereket. Vannak, akik közelednek hozzá, vannak, akik eltávolodnak tőle.

Vajon Jézus miért választotta ki Júdást? Rosszul döntött? Ezt a kérdést itt hagyom, ki-ki keresse rá a választ. Júdás ott volt a tanítványi körben, de rossz döntése következményét learatta. A keresztyén közösségekben is (el)vannak, akiket majd fájdalmasan érint, hogy kívül maradnak Isten országán. Csodás lehetőségünk a bűnbocsánat.

Ha felismerjük bűnünket, megbánjuk, akkor van rá megoldás. Ezt Péter is tudta, s bár korábban ő megtagadta Jézust, mégis tudta, hogy egyedül Nála van bűnbocsánat. Júdás rossz helyre ment, a főpapokhoz. Júdás nem volt predesztinálva az árulásra. Saját gondolatai, akarata juttatták ide.

Nem hirtelen hozta ezt a döntést, hanem az évek alatt a benne lévő hamis messiáskép munkálta ki. Talán azt gondolta, Jézus szorult helyzetben majd szétcsap a rómaiak között? Ha így volt, az is bizonyítja, hogy nem ismerte meg igazán az Urat.

Jézust az vezérelte, hogy a próféciákat betöltve teljesítse az Atya akaratát. A mi életünkben is meghatározó jelentőséggel bír, hogy kinek tartjuk Jézust, hogyan ismerjük őt. A lehetőség/veszély, hogy kiábrándulunk Krisztusból, elhidegülünk tőle, életünk végéig fennáll.

Van megoldás, hogy ez ne következzen be: egyre jobban megismerni Őt igéjéből. Engedd, hogy Isten gondolatai töltsenek be! Add át neki magad: teljes lelked, teljes elméd, teljes szíved!

Anscha

 

A teljes igehirdetés ide kattintva hallgatható meg: https://csepelibaptista.hu/felvetelek/

Személyesen: vasárnap délelőttönként a Csepeli Baptista Imaházban, a 1215 Budapest, Károli Gáspár utca 35. címen.