Bukásveszély! Légy óvatos!

2023.01.29. vasárnap

Salamon életét vizsgáltuk tovább az I. Királyok 11. fejezetéből. Szomorú volt olvasni ezeket a sorokat, azt, hogy öregkorára mi történt vele korábbi dicsőséges életútjához képest. Mindig fájdalmas dolog végignézni valakinek a hanyatlását, legyen az fizikai, szellemi vagy lelki eredetű. Köztudott, hogy a legmagasabbról lehet a legnagyobbat bukni. Ez sajnos a király életében is bebizonyosodott. Bukásának egy okozója volt: a bűn. A bűn bűn, bárki követi is el, bármilyen tisztséggel, ranggal rendelkezik is.

Jó szem előtt tartani, hogy a múltban szerzett győzelmek nem biztosítják a jövő győzelmeit. Az utolsó lépésnél is el lehet bukni. Az ige is figyelmeztet, hogy vigyáznunk kell, hogy el ne essünk.

Salamon tragédiájának oka, hogy már nem az Úrra figyelt, nem őt kérdezte, ahogy  korábban. Az újabb és újabb rossz döntésekkel egyre messzebb került Isten akaratától. A hanyatlás általában nem hirtelen következik be, hanem egy folyamat eredménye. Eleinte csak kis eltérés, elhajlás van, de ez végül teljes romlást eredményez.  Salamonnál ezek az eltérések, rossz lépések követték egymást: az idegen asszonyok, aztán az idegen istenek tisztelete és bálványtemplomok építése, az anyagi javak halmozása.

A “lóbiznisz ” nem időskori hobbi volt nála, hanem azt mutatta, hogy egyre kevésbé bízott az Úrban, egyre inkább az anyagi javakra koncentrált. Az anyagi javakkal nincs gond, ha a helyükön kezeljük őket. Probléma akkor van, ha kiszorítják Istent az első helyről az életünkben. Amíg az ember használja a pénzt, nincs baj, de ha fordítva, az már nagy baj.

Felmerülhet a kérdés: mi honnan tudhatjuk, mi vált bálványunkká? Figyeljük meg, mire fordítjuk a legtöbb időnk, erőnk, pénzünk.

Ne essünk abba a csapdába, hogy azt hisszük: ‘ez velünk nem történhet meg’! Inkább legyünk résen, újra és újra kérjük Istent, hogy vizsgálja meg a szívünket, hogy nem járunk-e téves úton.

Aki szerelmes, arra figyel, azt hallgatja, azzal szeret lenni, akibe szerelmes. Igyekszik mindenben a kedvére tenni. Salamon asszonyok iránti szerelme erősebbé vált az Isten iránti szereteténél, és bűnbe vitte őt. A felemás iga terhét nem Isten teszi az emberre. Épphogy figyelmeztet rá, hogy ez nem jó, ne tegyük.

Salamon megtéréséről sajnos nem olvasunk, de számunkra a jó hír az, hogy sok rossz döntés után is meg lehet még térni, lehet találkozni Jézussal. Nála van helyreállás.

Az olvasott történet arra is figyelmeztet bennünket, hogy kísértések nemcsak fiatalkorban vannak, hanem végigkísérik az egész életünket. Sőt, lehet, hogy később, időskorban még erősebben jelentkeznek. Készüljünk erre, bár fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy egyedül nem tudunk megbirkózni a kísértéseinkkel, vágyainkkal. Isten az, aki megtart.

Az Ő kezéből senki sem ragadhat ki. Örökkévaló karjai tartanak. Legyél újra szerelmes Istenbe!

Anscha

A teljes igehirdetés ide kattintva hallgatható meg:

Felvételek

Személyesen: vasárnap délelőttönként a Csepeli Baptista Imaházban, a 1215 Budapest, Károli Gáspár utca 35. címen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük