Határokat átívelő bölcsesség

Határokat átívelő bölcsesség

[2023. január 15. vasárnap]

Nagyon építő volt a mai tanítás is, a következőkben megpróbálom summázni a hallottakat, ötvözve azt a bennem megfogalmazódott gondolatokkal.

A tanulmányozott igeszakasz Sába királynőjének látogatásáról szól, aki Salamon király nagy bölcsességéről kívánt meggyőződni, miután elért hozzá annak híre.

Mi is a bölcsesség? Úgy is lehet definiálni, hogy hosszútávú józanság. Aki józan, az képes bölcs döntéseket hozni. A bölcsesség nem a kor és az ősz hajszálak függvénye, hanem az Istennel való járás, a vele való kapcsolat eredménye. A bölcsesség vonzó, Sába királynőjét is ez vonzotta, nem a gazdagság és pompa, hiszen abban neki is volt része. Felelős uralkodóként kereste, hogyan lehetne még jobb vezető. Nyitott szemmel és szívvel, kincsekkel és találós kérdésekkel megrakodva ment Salamon elé. A király bölcs válaszai és a nála és körülötte tapasztalt rend és harmónia ámulatba ejtették és bizalmat ébresztettek a szívében. A királynő így fel merte tárni Salamon előtt a szívét, titkait, benső gondolatait. Kockáztatott.

Mások előtt megnyílni kockázattal jár, mivel tudjuk jól, hogy ezáltal sebezhetővé válunk. Vigyáznunk kell a szívünkre, kiben bízunk meg, kinek mondjuk el mindazt, ami bennünk van. Sajnos előfordul és bizonyára már mindannyiunkkal előfordult, hogy kaptunk sebeket, valaki visszaélt a bizalmunkkal, de ilyenkor nem az a jó módszer, hogy bemegyünk a barlangunkba, és feltesszük a dupla lakatot. Ha teljesen bezárjuk a szívünket, sok áldástól fosztjuk meg magunkat. Ugyanakkor mi is részesülhetünk abban a megtiszteltetésben, hogy valaki megosztja velünk a titkát. Ez egyszerre felelősség és lehetőség. Odaállhatunk a másik mellé, vigasztalhatjuk, tanácsolhatjuk, de arra vigyázzunk, hogy ne üres, betanult, ‘nesze semmi, fogd meg jól’ frázisokat puffogtassunk. Ha valamire nem tudjuk a választ, akkor ezt őszintén mondjuk meg. A belénk vetett bizalmat ne törjük meg azzal, hogy az illető tudta és beleegyezése nélkül osztjuk meg a bizalmasan elhangzott információt harmadik féllel. Ne pletykáljunk (“figyelj, van egy imatémám…”)!

Sába királynője Salamont hallva, látva felismerte azt, hogy bölcs ember közelében lenni, élni áldás. Mennyivel áldottabb az, aki Jézust hallgatja, az Ő közelében él!

Isten megígérte, hogy ad bölcsességet annak, aki vágyik rá és azt hittel kéri. A bölcs ember féli Istent és alázatos szívű. Élete hiteles, önzetlen, mások javát is keresi. Megkülönbözteti a jót a gonosztól, és Istennek akar és képes engedelmeskedni, a jót választva.

A kérdés: lakik-e nálad bölcsesség?

„Bölccsé teszlek, és megtanítalak, melyik úton kell járnod. Tanácsot adok, rajtad lesz a szemem.”
/32. Zsoltár 8./

Anscha


A teljes igehirdetéseket online, felvételről itt lehet meghallgatni:

Felvételek

Személyesen: vasárnap délelőttönként a Csepeli Baptista Imaházban, a 1215 Budapest, Károli Gáspár utca 35. címen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük