Az aggodalmaskodás

2023.07. 23. Filemon Zsolt, Filippi 4:6-7

„Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt; és Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban.”

„Jaj! Mi lesz, ha…?!?”

A fenti kérdés bizonyára mindannyiunkban megfordult már, amikor valami kapcsán elkezdtünk aggódni, számba véve rosszabbnál rosszabb forgatókönyveket, különböző (elképzelt) ijesztő fejleményeket, végkimeneteleket.

Filemon testvér egy képrészlettel hangolt bennünket a téma feldolgozására Munkácsy Mihály egy jól ismert festményéből. Sokszor ezt tesszük az életünkben: kiragadunk egyes részleteket, ’képkockákat’ és elkezdjük felnagyítani. Az első tanács tehát ahhoz, hogy győzni tudj az aggodalmaskodás felett ez: „Mindig törekedj arra, hogy a lehető legszélesebb képet nézd!” Hogyan lehet ezt a legegyszerűbben megtenni? Igen. Hátra kell lépni. A festmény is közelről pacák látszólag összevissza halmaza, de ha távolabbról pillantunk rá, csodás kép tárul a szemünk elé, és a részletek értelmet nyernek.

Te mikor aggódtál utoljára? Emlékezz vissza! Miért aggódtál? Talán, ha most eszedbe jutott, egyúttal egy jólismert, igen kellemetlen érzés is társult hozzá: a szorongás. Van, hogy olyan külső, a környezetünkkel összefüggő dolgok miatt aggódunk, amelyeket könnyen beazonosítunk, és talán kezelni is jobban tudunk. Sokkal nehezebb azonban a bensőnkben dúló küzdelmekkel, aggódásokkal szemben harcolnunk, mert ezekről sokszor azt sem tudjuk, miből fakadnak, honnan jönnek.

Azt hihetnénk, hogy aki másokért nagyon aggódik, az nagyon szeret, nagyon törődő. Pedig az aggódás nem jelent szeretetet. Az aggódásban ott a félelem, hogy mi lesz, mi fog történni. Az igében azt olvassuk, hogy a teljes szeretet kiűzi a félelmet (I. János 4:18).

Az aggódás keresi a helyet a szívben, igyekszik alattomosan beférkőzni, gyökeret verni. Behálózza az embert, beszűkíti a lelki-szellemi látást. Elszívja az örömet, békességet, életerőt.

Alapigénk, melyet fent olvashatunk, a filippi börtönben íródott. Pál nem úgy bátorított másokat, hogy közben Hawaii-n koktélt szürcsölgetve lógatta ki a lábát a függőágyából. Ő – akinek abszolút lett volna oka az aggódásra, félelemre amiatt, hogy bántják, kivégzik (ami később meg is történt) – arra hívta a testvéreket, hogy Istenben bízzanak inkább, Őt válasszák a félelem helyett. Egyedül Isten képes megőrizni a gondolatainkat, amikor támadás alatt vagyunk, amikor kísértésekbe jutunk. Pál tehát receptet is ad, nemcsak annyit mond:” Ne aggódj!”, hanem imádságra hív, arra biztat, hogy Isten gondviselésének engedjük át magunkat. Istennek gondja van ránk. (I. Péter 5:7) Minden gondunkra. Nemcsak a nagyobbacskákra. Mi, keresztyének, is hajlamosak vagyunk arra, hogy magunk akarjuk megoldani a dolgainkat. És persze aztán elesünk. Mennyivel jobb eleve átadni a kis dolgainkat, kis félelmeinket Istennek, mintsem „orcára hullani” a sok zsáknyi terhünkkel.

Van úgy, hogy erőt kérünk Istentől, de Ő nem ad. Hogy lehet ez? Nagyon egyszerű: nem akarja, hogy azt a terhet cipeljük. Ő ahhoz a teherhez ad erőt, melyet Ő maga ruház ránk, amely könnyű és boldoggá tesz (Máté 11:30). Ezeket vedd fel, és ne cipekedj tovább önjelölt mártírként!

Mit tehetsz az aggódás ellen? Keresd Isten közelségét! Kérd Őt, hogy segítsen beazonosítani, mi a szorongásod forrása! Tegyél bizonyságot másoknak a már megtapasztalt csodákról az életedben, melyet az Úr végzett el! Tanulj meg és vallj meg igéket Isten erejéről, szeretetéről, ígéreteiről! Folyamatosan gyomláld ki életedből az aggódás magvait!

Apropó… Te láttál már aggódó madarat? 😊

„Nézzétek meg az égi madarakat: nem vetnek, nem is aratnak, csűrbe sem takarnak, és mennyei Atyátok eltartja őket. Nem vagytok-e ti sokkal értékesebbek náluk? Aggódásával pedig ki tudná közületek meghosszabbítani életét csak egy arasznyival is?” /Máté 6:26-27/

Anscha

A teljes igehirdetés ide kattintva hallgatható meg: https://csepelibaptista.hu/felvetelek/

Személyesen: vasárnap délelőttönként a Csepeli Baptista Imaházban, a 1215 Budapest, Károli Gáspár utca 35. címen.